Vandringen

Norra S:t Sigfridsleden ingår i ett nätverk av nygamla pilgrimsleder som har rustats upp de senaste 20 åren. De flesta av dem anknyter på ett eller annat sätt till vägarna mot de stora pilgrimsmålen Nidarosdomen i Trondheim, Norge och Katedralen i Santiago de Compostela, Spanien.
I Jönköping ansluter leden till S:t Franciskusleden mellan Byarum och Alvastra, och i Kyrkeslätt gör den sällskap med pilgrimslederna i Skaraborg från Falköping och därefter vidare norrut.

Samverkansgrupp

Norra S:t Sigfridsleden har kommit till genom en samverkansgrupp mellan Falköpings, Mullsjö, Habo och Jönköpings kommuner och Svenska kyrkans församlingar i Falköping, Mullsjö, Habo, Bankeryd och Jönköping.
Den invigdes 2 maj 2021.

Märkningen

Märkningen av Norra S:t Sigfridsleden är S:t Olofsmärket.

Märket sitter ofta på en stolpe med rödmålad topp, men det kan också sitta ett klistermärke på en lyktstolpe eller liknande och då framför allt i stadsmiljöer. Det kan även vara ett märkband runt ett träd. Det är dock alltid med S.t Olofsmärket på.

Norra S:t Sigfridsleden följer ibland andra vandringsleder och då är märkningen inte lika ofta men om lederna skiljs åt så ska alltid ett nytt märke finnas däråt leden går. Ibland använder vi oss av stolpar med pilar när leden kommer till en vägkorsning eller liknande för att visa åt vilket håll leden går.

Skulle du upptäcka nerrivna stolpar eller saknar märkning när du är ute och vandrar så hör av dig till Susanne Svanberg på mejl susanne.svanberg@svenskakyrkan.se eller telefon 036-496 07.

Välkommen ut och vandra!