Nykyrka Kyrka – Sandhems kyrka

LĂ€ngd:
12 km
TerrÀng:
Skogsstig, GrusvÀg, SkogsvÀg
SvÄrighetsgrad:
Medel

FrÄn Nykyrka kyrka vandrar du förbi de gamla fiskdammarna som grÀvdes ut för hand i början av 1900-talet. I dammarna odlades fisk som sedan transporterades levande med tÄg till NK i Stockholm. Nu anvÀnds dammarna för att rena Mullsjös dagvatten innan det rinner ut i StrÄken. Denna strÀcka av leden rekommenderas inte till personer med dÄlig syn eller dÄlig balans dÄ det Àr mycket trÀdrötter över stigen.

DĂ€refter kommer du fram till StrĂ„ken som Ă€r ett av landets enda tvĂ„ vattendrag  vars vatten rinner Ă„t norr. JĂ€rnvĂ€gsbron vid StrĂ„kensbro stod klar Ă„r 1862 och nuvarande konstruktion Ă€r den tredje generationen. Pilgrimsleden passerar pĂ„ gĂ„ngbron under den. Det berĂ€ttas att de barn som förr bodde pĂ„ vĂ€stra sidan av sjön anvĂ€nde spĂ„ngen pĂ„ sin vĂ€g till ”kyrkskolan” vid Nykyrka.

Efter sjön StrÄken kommer en brant uppförsbacke och sen nÄr du sÄ smÄningom en grusvÀg som du sen följer norrut. HÀr passeras bland annat godset Margreteholm, en gÄrd som Àr omnÀmnd i skriftliga kÀllor redan 1563.

Efter Margreteholm följer leden jÀrvÀgen en bit. Efter ett par kilometer passerar leden trÀdgÄrdskaféet BlÄbÀret som har öppet sommartid.

Vid Tunarps sÀteri, Ànnu en gÄrd med anor frÄn 1500 talet, viker pilgrimsleden av frÄn bilvÀgen och gÄr igenom hÀsthagen. (Glöm inte att stÀnga grinden om det Àr hÀstar i hagen!) Nu vandrar du pÄ en gammal vÀg som ska ha anvÀnts av medeltidens kungar nÀr de red sin Eriksgata.

Efter att du passerat bilvÀgen in till Sandhem nÄr du snart EkÄsen som lÀnge var traktens dansbana. HÀrifrÄn ser du Sandhems kyrka som Àr mÄlet för denna dagsetapp. Den invigdes 1841 och Àr den fjÀrde kyrkan i Sandhem. Den första lÀr ha byggts pÄ 1100 talet nÄgra hundra meter sydost om den nuvarande.

Mellan kyrkogÄrden och sjön finns Livets labyrint som invigdes 2019. Förebilden Àr en labyrint som finns i katedralen i Chartres i Frankrike.