Bankeryds kyrka – Fiskebäckskapell

Bankeryds kyrka (Avstånd: Järstorp kyrka – Bankeryd kyrka, 8 km)

En typisk ”Tegnerlada” som invigdes 1865. Kyrkan är den tredje på samma plats. Den första byggdes sannolikt i slutet av 1200-tal. Omnämndes första gången 1315. Skövlades av en dansk här 1567. Den andra kyrkan byggdes upp på samma plats. Den kyrkan blev med tiden för liten för den växande socknen. Den revs och ersattes av den nuvarande kyrkan som är uppförd efter ritningar av  Johan Fredrik Åbom.  Koret domineras av en målning skapad 1954 av konstnären Torsten Nordberg. Motivet är de åtta saligprisningarna (Matteus 5:3–11).  Kyrkan är invändigt ljus och har en omvittnad god akustik.
(Förbindelse Bankeryd-Jönköping, Buss 114) I vapenhuset finns en pilgrimsstämpel.

Bankeryds centrum

Här finns goda förbindelser via buss och järnväg både norr och söder ut.
Här finns flera livsmedelsaffärer, apotek, vårdcentral och sommartid ett bad Attarpsbadet.

Församlingsgården

Församlingsgården är en mycket uppskattad träffpunkt! Här bedrivs daglig diakonal och viktig social verksamhet. På tisdagar firas veckomässa i kapellet. Bankeryds församlings administrativa verksamhet, är förlagd hit.

Församlingsgården är en stor tillgång vid olika typer av samlingar, bröllop och begravningar. Den nyttjas av en stor del av Bankeryds föreningsliv. I huset finns servering – ”Ljusglimten”. Där kan en pilgrim få sitt pass stämplat och bli bjuden på en lättare förtäring.

KFUM Vidablick

En kursgård med läger för ungdomar. Här finns möjligheter till övernattning.

Domsand.

Vätterns största småbåtshamn. Hamnen ligger i Domneån som är den urgamla gränsen mellan Småland och Västergötland. Domneån är även gräns mellan Skara stift och Växjö stift. Härliga sandstränder på båda sidor om åns utlopp i Vättern.

Fiskebäcks kapell (Avstånd: Järstorps kyrka – Fiskebäcks kapell 15 km)

En kyrkoplats med rötter i 1100-tal! Enligt tradition var det en förnäm dam som färdades i båt över Vättern. Det blåste upp och båten kom i sjönöd. Kvinnan räddades i land vid Domsands strand. Ett stycke väg, upp på den gamla hålvägen, lät hon i tacksamhet bygga en kyrka. Kan undra vem damen var? Det blev Fiskebäcks tomt som sedan dess ägs av kyrkan. 

Denna första kyrka, var enligt en rekonstruktion en liten korskyrka. Den brann 1623, men byggdes upp igen på samma plats. Ett växande missnöje med kyrkans placering så långt ner i den södra ändan av Habo socken, ledde till en långvarig konflikt mellan bönderna i norra delen av Habo och dem i den södra delen. Bönderna i norra delen skrev till kung Gustav III. Bad att få flytta kyrkan 15 km norr ut. För att blidka kungen, föreslog bönderna i sin begäran att norra delen av Habo socken, skulle få namn efter kungens son Gustav Adolf. Det tog skruv!  Nu står Fiskebäcks gamla kyrka sedan 1780 i Gustav Adolfs socken.

Fiskebäcks Kyrkas dopfunt härstammar från 1100-talet. Den är så märkvärdig att den nu står på Skara museum. Fiskebäcks kyrkas altarskåp från 1400-talet finns nu att beskåda på Historiska museet, Stockholm.

På Fiskebäcks tomt står den gamla kyrkans klockstapel kvar. En av märkesgravarna på kyrkogården är över Grevskapet Visingsborgs Hauptman Julius Lantzenfeldt, som hade gården Stora Kärr i Habo som sitt residens.

Lokalbefolkningen i södra Habo lät 1939, bygga det nuvarande lilla kapellet

(Förbindelse på väg 195, till Habo Buss 114, till Jönköping Buss 114)