Pilgrim


Ordet pilgrim betyder ”frĂ€mling”, en vandrare som Ă€r pĂ„ vĂ€g mot ett heligt mĂ„l.
Under medeltiden var det vanligt med lĂ„nga pilgrimsfĂ€rder till Rom och Jerusalem, men ocksĂ„ till heliga platser i hemlandet. Vandringarna pĂ„gick i vĂ„rt land ungefĂ€r under Ă„ren 1080 – 1540. Under bĂ€gge klostren Gudhems och Varnhems aktiva tid tog emot pilgrimer.
I nutid har det bildats en rörelse kring det moderna pilgrimsvandrandet. Att vara pilgrim idag kan vara att genom vandringen fördjupa en relation till sig sjÀlv, andra och Gud vid sidan av de naturupplevelser som erbjuds. Det kan vara, att pÄ vandringen öppna sig för livets djupare vÀrden och kanske göra sig tillgÀnglig för oplanerade möten i nya sammanhang.
NÀr pilgrimen kommer vandrande eller resande sÄ befinner hen sig pÄ frÀmmande mark, tidvis bland frÀmmande mÀnniskor men ÀndÄ stÀndigt hemma i gemenskapen av medvandrare eller av att Gud vandrar med.

DE SJU NYCKELORDEN

Hans-Erik Lindström, tidigare prÀst vid Pilgrimscentrum i Vadstena, skapade pilgrimens sju nyckelord sammanfattat till pilgrimsvandringens innehÄll.

Frihet

Jag vill bryta upp frÄn min instÀngdhet, frÄn mina lÄsningar och frÄn orimliga krav. Jag vill ha fri tillgÄng till mig sjÀlv och mina möjligheter

Enkelhet

Jag vill skala bort det komplicerade, resurskrÀvande och exklusiva och hitta tillbaka till enkelheten dÀr livet Àr nÀrmast.

Tystnad

Jag vill stÀnga av skvalet, bruset och övervÀldigande inflöde och lyssna till tystnaden. DÀr kÀnner jag livets lugna andhÀmtning. DÀr kan ljuv musik uppstÄ.

Bekymmerslöshet

Jag vill slÀppa den gnagande oron för framtiden och vara nÀrvarande i den vilande och verkande tilliten.

LĂ„ngsamhet

Jag vill stanna upp ett slag nÀr det gÄr för fort. I ett lugnare tempo Àr jag mer nÀrvarande och skapar utrymme för bÄde mig sjÀlv och andra.

Andlighet

Jag vill vidga perspektiv mot det som Àr bortom tid och rum. Jag vill finna min vÀg till det som Àr helt, till alltings ursprung och mÄl.

Delande

Jag vill dela med dig vad jag Àr och har. Jag vill lyssna och förstÄ, jag vill sörja och glÀdjas tillsammans.